Istoria cu Sapunul Cheia. Raspuns catre un contestatar. Justificari pentru altii.

1377553_526543584099619_1839581712_nMai ieri am primit pe extranetul magazinului urmatorul mesaj:
“Buna ziua!
Am observat pe produsul dumneavoastra reclama “TIP SPECIAL – ca pe vremea lui Ceausescu”, pe care o consider de prost gust si jignitor pentru toti cei care au avut de suferit pe vremea dictatorului comunist. Va sfatuiesc sa va abtineti de astfel de metode de a capta atentia cumparatorilor si sa va concentrati asupra calitatii produselor. Timpul va va spune, care a fost calea mai eficienta.
Cu regret,
SKF”

Sincer este primul mesaj negativ la adresa actului nostru creational, nu ne permitem sa-l condamnam in vreun fel (poate doar acel “cu regret” pe care nu il inteleg), dar a generat motive de justificare .
Istoria lui Cheia depaseste 100 de ani. Oferta lui Cheia actuala incearca sa reconstruiasca o asemenea istorie cu inovatii moderne ca tenta de dezvoltare contemporana. In 127 ani de istorie, 25 au ramas in mentalul colectiv “Vremea lui Ceausescu”, vremuri desigur disipate ca perceptie pana la calitati pozitive imaginare. Totusi, fara a crea un imaginar fals, in acea perioada Romania producea cu mii de angajati sapun, consumul specific de sapun pe cap de locuitor era superior vremurilor prezente (in actualele vremuri Eurostatul a implementat consumul specific de sapun/cap de locuitor ca instrument de evaluare a gradului de civilizatie). Nu-mi permit sa definesc dpdv al calitatii respectivul sapun fiindca nu exista instrumente de masura a unui asemenea etalon, dar stiu ca in acea vreme sapunul indiferent cum se numea era sapun. Painea paine, vinul vin, carnea carne si chiar si parizerul parizer.
Pornind de la conceptul nesteril existent in filozofia de productie a acelor vremi, ne-am asumat ca logo pt tipul special limbajul “de pe vremea lui Ceausescu”, dar daca logoul este o “metoda de a capta atentia cumparatorilor” dovedita prin citare din mesajul de mai sus, inseamna ca am fost inspirati.
In mod cert asupra calitatii produselor “de pe vremea lui Ceausescu” nu prea putem lucra fiindca mai mult decat 100% sapun natural, mai putin decat 0% parabeni si coloranti,0% steril nu putem obtine. Probabil la imagine, dar formatul handmade ne introduce limitari serioase.
Suntem increzatori intr-un viitor pozitiv bazindu-ne si pe aceasta exceptie care, teoretic, intareste regula.
Calificativele subiective de tipul “prost gust si jignitor” nu le analizez fiindca daca in 1907 Cheia exista, nu inseamna ca taranii rasculati au motive de suparare la adresa mea.
Simt un altfel de subiectivism in mesajul global. Dar simplul fapt ca am starnit asemenea energii incat sa ne contacteze, ii multumim pentru dovada faptului ca nu suntem banali!