Meditatie

rosesoapIn 1889, americanul Samuel M. Mutchmore scria in cartea „A Visit of Japheth to Shem& Ham” despre romanii vremii ca: „Ei nu se spala decat dupa ce cad accidental in rau”. Suna ironic si deranjant o asemenea caracterizare dar e cruda realitate.

Citind nu de mult timp cartea istoricului Lucian Boia “De ce este Romania altfel” accept inapoierea constanta a Romaniei fata de Europa din diverse motive dar incerc compararea cu fratii nostri de sange tracic, bulgarii, poporul vecin sud-dunarean la care vrem intr-una a ne raporta.Fiindca in sudul lor exista o adevarata simbolistica legata de sapunul din ulei de masline devenit suvenir general si in Grecia si in Turcia , au “inventat” trandafirul, au continuat inovatia cu sapunul de trandafir sapun care deja este un brand national bulgaresc prezent pana in orice bar mai rasarit. In diverse forme, acelasi parfum cu diferite nuante, dar “de trandafir”.

Trecand frontiera, dispare trandafirul dar dispare si ideea de suvenir din sapun. Aici e dilema mea! Pe aceeasi solutie tehnica uleiul de masline, francezii au “inventat” sapunul de Marsilia, spaniolii cel de Castilia, italienii cel de Savoia dar si  arabii pe cel de Alep. Deci ei si-au dezvoltat brand zonal pe un sapun, bulgarii idem , noi de ce nu am putea? Cineva imi zicea ca sapunul e pentru a te spala undeva, ceilalti nu stiu asta, sau acel cineva nu stia ca si vinul e destinat sa iasa din corp  prin acel organ spalat cu acel sapun? Sincer nu inteleg daca e manifestare a unei mentalitati subconstiente sau doar manifestare a stilului carcotas caracteristic noua, romanilor. Acceptind vesnica inapoiere temporala fata de Marsilia sau Savoia sau Castilia, prin exemplul Sapunului de Trandafir sa imi continui speranta in justetea actului creativ care l-am demarat?